Obsah

Konference Ostrovy života

19.-20. listopadu 2018

Brno, hotel Holiday Inn

334/5000

Čo vás čaká?

  • 15 prednášok v dvoch dňoch
  • ukážky praktických riešení - systémov zadržiavanie zrážkových vôd, recyklácie tzv. šedej vody, ostrovné systémy FVE, zelené strechy ai.
  • stretnutia s odborníkmi, možnosť diskusie a konzultácie
  • konferenčné postupy a ďalšie vzdelávacie materiály
  • spoločenský večer vr. slávnostného rautu a sprievodného programu
  • Chci se zúčastnit

    Bezpečný domov 2018

    9. 10.: Michalovce,Mestský úrad

    10. 10.: Košice, Magistrát

    11. 10.: Prešov, Mestský úrad

    6. 11.: Žilina, Krajská knihovna

    7. 11.: Banská Bystrica, Jednotný maj. fond ČSA 25

    8. 11.: Piešťany, Hotel Park

    21. 11.: Bratislava, CUZ-SUZA stredisko

    Chci se přihlásit

    Archív

    Kontakt

    Pre náš dom, o. z.

    Bojnická 18

    831 04 Bratislava

    www.prenasdom.sk

    www.ozprenasdom.sk

    Odber magazínu

    Ako spracovať bylinky na konci sezóny?

     

    Kto by si rád neochutil pokrm čerstvými bylinkami. Skoro každá domácnosť vlastnú malú bylinkovú záhradku alebo aspoň kvetináč za oknom s tými základnými druhmi. Avšak problémom je, že čerstvé bylinky máme iba malú časť roka. Ako teda zaručiť aby sme si aj v zime mohli dopriať vynikajúcu chuť napríklad domáce bazalky alebo oregana.

    Sušenie

    Asi najznámejšou metódou spracovania byliniek je ich sušenie. Ale pozor, niektoré druhy sú na sušenie menej vhodné, pretože strácajú svoju arómu. To sa týka napríklad bazalky. Nikdy čerstvo natrhané rastliny nesušíme na priamom slnku, ale necháme ich postupne uschnúť na teplom, suchom a vetranom mieste.

    Mrazenie

    Praktickým uskladnením bylín je aj ich mrazenie. Na tento účel sa najviac hodia rastliny so šťavnatými listy ako je pažítka, petržlen, mäta či bazalka. Výhodné je bylinky mraziť v menších porciách, v mikroténových sáčkoch alebo plastových škatuľkách.

    Naložte ich do oleja

    Menej známou metódou je uchovanie byliniek v oleji. Olej má ale menšie konzervačné schopnosť, preto ho musíme strážiť, či sa nám nekazia. Celé stonky alebo listy vložíme do pohára s olivovým olejom a necháme asi 14 dní uležať. Ak chceme predĺžiť trvanlivosť, zmes precedíme a uskladníme iba olej, ktorý je potom výborný napríklad do šalátov. Skvelým pomocníkom je tiež tvorítko na ľad. Do formičky vložíme trochu nasekaných byliniek, zalejeme trochou oleja a necháme zamraziť. Kocky potom môžeme použiť pri smažení.
     
     
    Autor: PaS, Pre náš dom, z.s.